2007-11-30

Stålmannen, Batman, Catwoman och - Kapten Stofil



Söker ni efter en superhjälte som inte bara bekämpar internationella brottsyndikat så finns han i Sverige. Kapten Stofil är tecknaren Joakim Lindengrens alter ego. Var helst ordningen hotas av nymodigheter och andra ondskefulla tilltag drar han på sig sin hjältekostym; gabardinbyxor, slips ,skjorta , kofta och en begynnande flint – han ser ut som en folkskolelärare av den gamla sorten.
Läs Kapten Stofil – gammalt bröd rostar aldrig (Optimal press 2005) så träffar ni på en hjälte att känna igen er i! Finns boken inne?
Tomas Borg
PS Här träffar ni även på Lädernuckan, Senilo, Feskarn, Hedersninjan och några av de andra superhjältarna som liksom Kapten Stofil ingår i den hemliga sammanslutningen Vänner av ordningDS
Bilden lånad här

2007-11-16

Läs en haiku


Det går fort eftersom haikun anses vara världens kortaste diktform. Det blir cirka 17 stavelser på tre rader: 5 i den första, 7 i den andra och 5 i den tredje. En bra haiku skall fånga ett ögonblick, gärna i naturen, helst årstidsbunden och, som en extra knorr, ge en oväntad association. Haikun är en japansk konstform och det sägs att Jack Kerouac (beatförfattaren ni vet) var en av de allra första att introducera den i vår kultursfär.

I Sverige finns det många som älskar att skriva haiku. På vårt bibliotek har vi flera böcker om haiku. Se här! . En intressant samling är ”Aprilsnö – hundra svenska och hundra japanska haiku”. Varje dikt kan läsas på svenska och japanska. Jag slås av att många av haikudikterna inte håller sig till reglerna utom på en punkt; ögonblicket, en oväntad scen:
Först en svensk haiku…

Hem från akuten
över huset fullmånen
och snö på träden.
Florence Vilén
…och så en japansk

Ovan dimman
sköljer jag grönsaker
till frukost
Okada Shino
Till sist kan jag inte låta bli denna haiku:

Fläkten
blåser bortboksamlingarna
bibliotekarien borta
Morita Togue

PS.Man kan också söka på Internet. Surfa in på Haikurymden där Helga Härle generöst delar med sig av sina kunskaper om haikun. Hon ger bl a tips på hur du kommer igång att skriva haiku.DS

Bilden är lånad här.

Tomas Borg

2007-11-08

Äntligen har den kommit: "Pingvin försvunnen" av Andrej Kurkov

Andrej Kurkovs fristående fortsättning på "Döden och pingvinen", "Pingvin försvunnen" har landat på mitt köksbord och kommer att vandra mellan köksbordet och sängen tills den är utläst.

"Döden och pingvinen" kom 2006 och var Kurkovs debutroman på svenska. En tragikomisk skildring av en ukrainisk författare och hans vän, den hjärtsjuke och deprimerade pingvinen Misja.
Författaren, Andrej Kurkov föddes 1961 i St Petersburg och är bosatt i Kiev. Han har tidigare arbetat som journalist och kameraman och har givit ut flera romaner och barnböcker.

Det var faktiskt titeln som fick mig att vilja läsa "Döden och pingvinen" och pingvinens närvaro gör att den mörka historien genomsyras av en viss komik. Huvudpersonen är Viktor som lever ihop med en pingvin som han tagit hand om efter att stadens djurpark blivit nedläggningshotad. Viktors stora dröm är att skriva romaner men han lyckas aldrig författa några längre stycken. Han blir erbjuden att skriva dödsrunor och i brist på annat nappar han på erbjudandet. Problemet är bara att han skriver runorna innan personerna har avlidit. Dessa personer han skriver om dör plötsligt och Viktor får sina runor publicerade. Han börjar känna sig illa till mods eftersom han förstår att något mystiskt händer kring dessa dödsfall men kan inte heller släppa sin enda inkomstkälla som skrivandet innebär. Han finner tröst i pingvinen Misjas sällskap och försöker trösta den deprimerade Misja som mår som bäst när han får bada iskalla bad i Viktors badkar. Pingvinen får en betydande roll i boken och så småningom hyrs han ut till begravningssällskap eftersom det har blivit högsta status att ha en levande pingvin på begravningar.

Beskrivningen av den deprimerade pingvinen är obetalbar och man kan se den tultande pingvinen framför sig genom hela boken. En tragikomisk historia med en allvarlig underton och skildring av en rå, kall värld. Man får en bild av den politiska situationen i Ukraina. Människor mutas och moralen är låg. Det ligger en hotfull stämning genom hela boken och en speciell humor.
När nu fortsättningen har kommit har jag återigen fått den deprimerade pingvinen på hjärnan och vill så fort som möjligt få reda på vad som händer Viktor och hans letande efter den försvunna pingvinen Misja. En skruvad historia men mycket läsvärd!


Jag som läste boken: Marina Yazdany, Kumla bibliotek

Finns boken inne?