2007-12-27

Direktören för det hele

Lars von Triers nya film är en komedi. Företagsägaren vill sälja sitt företag, men kan inte genomföra försäljningen, eftersom han aldrig talat om för sina anställda att det är han som äger företaget. Han har alltid sagt att det är "Direktören för det hele" som bestämmer. Och han finns som sagt inte! Köparen kräver att direktören själv skall skriva på och hastigt och lustigt har man hittat en skådespelare som skall spela den okände direktören. Resultatet "av det hele" är komedi där saker händer som du inte kan förutse. Och slutet -det är helt oväntat!


Filmen har fått lysande kritik både i Damnark och i Sverige och SVT text säger så här: "Dråplig, jordnära. absurd och härligt rolig!"

Sedan några månader har vi film på Kumla bibliotek. Barnfilm är gratis, medan vuxenfilm kostar 25 kr för tre dagar. Se reglerna här

Eftersom filmerna är så dyra att köpa in (ca 500-600 kr) så växer inte utbudet så rasande snabbt. Här ser du vilka filmer vi har.

Gott nytt bok OCH filmår!
Tomas Borg

Bilden lånad här.

2007-12-14

Opera på bio?

Det som besöker Folkan på Kumla Folkets Hus imorgon kan själv avgöra om det är en "hit". Gounods opera Romeo och Julia sänds direkt från The Metropolitan Opera i New York.

I den omfångsrika boken Opera- komponister, verk, uttolkare av András Batta (Viken 2000), får man veta att denna opera i fem akter uruppfördes 1867 i Paris, att kompositören Charles Gounods lyriska stil innebar en förnyelse av den franska operan. Nu sattes den enskilda människan och hennes känslor i centrum. Här står vidare vad som händer akt för akt, vilka melodier som anses särskilt vackra och gripande o s v.
Med andra ord får man en bra grund för verkets förståelse, men hur just lördagens föreställning blir får bara den veta som går dit! En sak kan man vara säker på: Sånginsatserna går inte av för hackor. Efter att ha sett en provsändning i förra veckan så vet jag också att bilden är väldigt bra! Föreställningen är ca 3 timmar inkl två pauser.
Tomas Borg
PS. Här ser du de andra föreställningarna som ges direkt från the Met under våren 2008DS
PS2 Biblioteket har flera böcker om opera. De ser du här!
Bilden är lånad här!

2007-12-12

Ett liv utan Superkrafter är väl inte värt att leva?

Daniel Ahlgrens nya seriealbum (eller serieroman är väl rätt namn) handlar om ett gäng svenska superhjältar med alfapojken i spetsen. Miljön är superhjälteskolan där märkliga saker händer. Författaren leker med de vanliga superhjälteklichéerna men blandar även in fantasy och stora livsfrågor.Flera historier flätas samman: parallellvärldar, spökjägare, kärleksaffärer och mobbning och allt knyts ihop till ett oväntat slut. Ahlgren tecknar i en realistisk stil och utnyttjar suveränt seriens formspråk. Bild och text är som hand i handsken!
Daniel Ahlgren som är född 1971 har givit ut en mängd serieromaner, varav vi har en del som du kan kolla efter!


Här kan du även läsa en intervju med DA som Göran Nilsson på Region Skåne har gjort.

Nästa gång blir det inte om serier - tror jag!

Bilden lånad här.

Tomas Borg

2007-12-04

2007 års Augustpristagare utsedda




Svenska Förläggarföreningens Augustpris har utsetts och priset för
Årets svenska skönlitterära bok går till:
Stundande natt av Carl-Henning Wijkmark (Norstedts Förlag)
Finns boken inne?

Juryns motivering:
Människan kanske inte lurar döden, men Carl-Henning Wijkmark visar att litteraturen kan göra det. Stundande natten är ett existentiellt kammarspel om tankens kraft mot kroppens förfall och lidande. Den är ett egendomligt uppmuntrande drama om konsten att dö.Juryn har bestått av Annina Rabe, (ordf.), Viktoria Jäderling, Mohamed Omar, Gunilla Sandin och
Carl Tham.
Totalt sändes 113 böcker in av 25 förlag. Juryn har nominerat sex titlar bland vilka 21 elektorer nu röstat fram vinnaren.


Årets svenska fackbok går till:
Med livet som insats av Bengt Jangfeldt (Wahlström & Widstrand)

Juryns motivering:
En biografi av internationell klass där författarens förtrogenhet med den ryska verkligheten och kretsen kring Majakovskij får texten att pulsera av liv. Jangfeldts berättelse tillsammans med illustrationerna och lyrikurvalet låter oss komma nära den ryska revolutionens främste poet.Juryn har bestått av: Anna-Greta Leijon (ordf.), Margareta Eklöf, Björn Fjæstad, Jan Garnert och Dan Jönsson.
Totalt skickades 132 böcker in från 44 förlag och 21 elektorer har nu röstat fram vinnaren bland de sex böcker som nominerats av juryn.