2008-01-31

Läsa böcker på datorskärmen. Helt GRATIS!






Här kan du läsa böcker på datorskärmen. Helt gratis!
Böckerna presenteras i regel uppslag för uppslag. Man ”bläddrar” precis som när man läser en vanlig bok. Listan utökas kontinuerligt med böcker av alla kategorier, fakta och romaner, deckare och ungdomsböcker. Du kan kolla sajten då och då för att se vilka nya böcker som kommit med.

Läs en bok är ett ickekommersiellt, ideellt projekt. Det stöds av författarna själva och sköts av Tord Wallström, (tord@veberod.com) i samarbete med RmH Consult, Rose-Marie Halse (webmaster)
samtTextbolaget (Stig Engzell), (info@textbolaget.com)

Text och bild lånad från hemsidan Läs en bok.
//Marina

2008-01-30

Ännu ett slag för ljudboken


"Som radiolyssnare upplevde vi hösten 1950 Raskens med sådan kraft att nästan allt i detta land stannade. Det var då den gudabenådade uppläsaren Bertil Nygren i direktsändningar från studion i Jönköping läste den småländska soldatfamiljens historia som radioföljetong. I de stunderna förenades nationen i en gemensam upplevelse, som kanske endast har sin motsvarighet i Lennart Hylands Karusell-program."

Så säger hedersledamoten i Vilhelm Moberg-sällskapet Stig Tornehed i en föreläsning 1998.


Denna uppläsning av Raskens minns jag, den var mitt första möte med en oförglömlig bok.

Jag har nu lyssnat på min första ljudbok i modern tappning När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, inläsare Gunilla Nyroos. Gunilla Nyroos minns vi från film och TV i bl.a. Hem till byn, Moa, Tre kärlekar, Kejsarn av Portugallien.




Boken är självbiografisk och handlar om Kerstin Thorvalls mor, bokens Hilma. Hon kommer från enkla förhållanden i Norrland, hon har läshuvud och får utbilda sig till småskollärarinna. Under en sommarvistelse hos en släkting möter hon en man "söderifrån", den femton år äldre läraren, prästsonen Sigfrid, världsvan och charmig. Han blir betagen i Hilma och uppvaktar henne dagligen med brev, blombuketter, serenader. Hilma blir också förälskad och de förlovar sig. Som fästmö bor Hilma veckorna före bröllopet hos Sigfrids släkt i den stora prästgården.


På bröllopsnatten får dock all romantik ett abrupt slut...

En sorglig och gripande historia, underbart återgiven av Gunilla Nyroos.


Gunbritt


Bilden lånad här.


2008-01-29

Jag vet inte.


"Jag vet inte" är Sveriges vanligaste mening och bokstaven e vanligaste bokstaven. Läs mer i DN och SvD.
Bilden lånad här.
//Marina

Läng leve ljudböcker!

För att komma i form efter julproppen promenerar jag. Lyssnar på ljudböcker. Just nu är det "kalla det vad fan du vill" av Marjaneh Bakhtiari, en 28 -årig Malmöbo på persiska rötter. Boken handlar om en familj som invandrat från Iran. Deras möten med svenska skolan, arbetsförmedlingen och svenska familjer ger mig som läsare många skratt men en del fastnar halvvägs ner eftersom de egentligen inte är kul om man tänker efter.
Inläsare Sanna Persson måste vara ett språkligt geni; träffsäkert återger hon språket hos en nyligen invandrar iransk far och mor, deras barns lätta brytning med lite skånska i botten, en rastafarier som vägrar lära sig svenska, en (ursäkta utttrycket) "en dryg och dum " skånsk farfar. Det är verkligen en fröjd att höra denna inläsning!
Bilden lånade jag här.

I bibliotekskatalogen på vår hemsida hittar du en s k dynamisk länk till alla CD-böcker vi har.

Tomas

2008-01-22

Library Lovers

LibraryLovers
Svensk Biblioteksförening är en ideell förening med uppgift att verka för ett nationellt bibliotekssystem av hög standard. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar 3000 personer och 550 bibliotek inom svenskt biblioteksväsende.

Nationell bibliotekspolitik
Sverige är det enda land i Norden som inte har någon nationell bibliotekspolitik. Invånarna får därmed inte tillgång till den fulla potential som ett världsledande bibliotekssystem skulle kunna erbjuda. Torsdagen den 14 februari presenteras åtta punkter för en nationell bibliotekspolitik.

Läs mer på Library Lovers hemsida.

2008-01-15

Här händer det grejer!

Nu är vårens program här! Kulturavdelningen och en hel hoper medarrangörer har sett till att det som vanligt händer något minst en gång i veckan. Föreläsningar och författarmöten ligger oftast på tisdagskvällar, Café Kumlingen är förlagt till tisdagsförmiddagar. För barn arrangeras barnteater och den ligger på söndagar men det erbjuds oxå berättarstunder två gånger i veckan, på tisdagar och torsdagar. Bland nyheterna är en musikvecka i maj där förhoppningsvis atriumgården kommer väl till pass , 2 st allsångscaféer där publiken själv får lämna förslag på låtar. I Februari arrangeras en musikfilmskväll på Bio Folkan.
Här kan du se hela programmet

Shantaram av Gregory David Roberts

Jag har läst en riktig tegelsten på 942 s. Ingen sänglitteratur med andra ord. En imponerande bok på nästan 1000 sidor med liten text kräver ett stailt bord som underlag. Läsvärd, med många människo- och miljöskildringar, händelser som kan verka mer eller mindre otroliga, blod och hemskheter, värme och kärlek. En roman som är lätt att följa och svår att lägga ifrån sig.

Boken bygger på författarens självupplevda händelser under 1980-talet. Hans liv brakade ihop i slutet av 70-talet och ledde till att han blev heroinmissbrukare och kriminell som följd. Han blir fängslad för väpnat rån men lyckas rymma från ett av Australiens mest bevakade fängelser. På falskt pass tar han sig till Indien. Han berättar detaljerat hur han blir passförfalskare, droghandlare, smugglare, krigar i Afghanistan hamnar i fängelse i Bombay och samarbetar med maffian. Men samtidigt uträttade han även bra saker, som att starta en vårdmottagning i slummen där han fungerade som läkare trots att han i princip endast gått första-hjälpenutbildning. Han bodde själv i slumområdet och hjälpte de sämst ställda i Bombay med både lindrigare och allvarligare sjukdomar och skador.

Boken har getts ut av Brombergs förlag där du också kan läsa ett smakprov på 20 s. ur boken. Bilden på bokomslaget är lånad från förlaget.

Dessutom kommer boken som film under 2008 med min "favvo" Johnny Depp i huvudrollen. Klart man måste se om inte annat för Johnny Depps skull men också för att se hur man lyckas göra en film på en roman på nästan 1000 sidor.

Läs gärna recensionerna från DN och SvD, läs om författaren på Shantarams hemsida, läs boken så får du reda på vad Shantaram betyder. Jag är iallfall imponerad av att författaren lyckas hålla mig intresserad av både innehållet och språket alla 941 sidor rakt igenom.

Marina Yazdany, Kumla Bibliotek

Finns boken inne?