2008-02-29

Skivspisarkväll

En kollega till mig tyckte att medelåldern var hög när folket började strömma in till vår skivspisarkväll. Men med tanke på den musik som skulle spelas så skulle man bli mer förvånad om det dök upp en drös med tonåringar istället! 50-talsrock och 60-talspop gällde denna kväll!
Nicklas Norén hade man sin gamla, batteridrivna grammofon som bara gick på 45 varv. Läge för singlar och EP:s med andra ord! Nicklas berättade om hur han blev fast i början av 80-talet. The Whos Quadrophenia och modsstilen blev hans grej. Scooter, snygga frisyrer och musik från popens guldålder, enligt honom 1964 - 66. Många skivor snurrade förbi, kända som mindre kända band.
Efter en liten paus där publiken hade tillfälle att kolla utställning med skivomslag och fika lite, så var det dags för Christer Folkesson att sjunga och berätta om Buddy Holly. hans inverkan på rockhistorien kan inte underskattas. Han spelade in 97 låtar innan han tragiskt gick bort vid 22 års ålder.
Hans Bengtsson berättade om sin skivsamling med tyngdpunkten lagd på 50-tals skivorna. En artikel om hans samlande finner du här.

Sammantaget en lyckad kväll.

En batteridriven skispelare vore inte dumt...

Tomas
Bilden lånad här.

2008-02-21

Nu har jag varit på the MET!

... å jag behövde inte ens ta flyget! Bekvämt tillbakalutad i en fåtölj på biografen i Kumla såg jag och cirka 80 andra besökare Puccinis opera Manon Lescaut i direktsändning. En opera med alla de där ingredienserna som man förväntar sig: en ungt kärlekspar som skiljs men återförenas, överdådig dekor, vackra arior inramad av skön musik, otroliga kläder och på slutet ett långt och utdraget farväl av Manon Lescaut till livet och sin älskade!
I pauserna bjöds vi på lite "bonus" i form av intervjuer med Manon själv (Karita Mattila) och dirigent James Levine. Sedan följde vi med backstage och fick känna pulsen. En väldigt fin produktion tycker jag. Enda smolket i bägaren är ljudet som är svårt att ställa in så det passar alla och att det känns lite fånigt att applådera en vacker sånginsats i biosalongen.

Trots det tycker jag att dessa sändningar från The Met är en bra chans för operaälskare och andra som är nyfikna att se och uppleva högklassig opera till en billig penning. Nästa chans är Benjamin Brittens opera Peter Grimes lördagen den 15/3. Läs mer om den föreställningen här.

Vad har detta i nlägg med läslust att göra? Jo, förebilden till operan är en bok författad av den franske prästen Abbé Prevost. Den gavs ut 1731 och blev vida spridd enligt Wikipedia. Kumla bibliotek har den så klart- men på svenska.
Bilden lånade jag här
Tomas

2008-02-11

Tips från vår första GÄSTBLOGGARE!

Här kommer ett bloggboktips:
Jag skulle vilja tipsa om Bounty - Myteristens återkomst av Val McDermid som jag länge ratade i bokhyllan eftersom jag inte är vidare förtjust i historiska deckare. Ack så fel man kan ha! Själva upplägget liknar Da Vinci-koden av Dan Brown lite grann, med den skillnaden att McDermid verkligen lyckas blåsa liv i sina karaktärer och skriver med mycket mer känsla och driv. Boken handlar om litteraturvetaren och William Wordswort-experten Jane Gresham som får korn på dittills okända dokument som sägs lägga fram bevis för att myteristen Fletcher Christian inte dog på ön Pitcairn, utan lyckades ta sig hem till England igen. Väl hemma ska han ha sökt upp sin gamla skolkamrat William Wordsworth för att be honom om hjälp att skriva ner sin livshistoria och sanningen om myteriet och livet efteråt. Jakten på dessa dokument är inte helt enkel och det visar sig vara många som är intresserade av att gräva fram vad som verkligen hände. När man dessutom hittar ett gammalt mosslik med tidstypiska söderhavstatueringar i Jane Greshams hemtrakter kring Lake District tar jakten på de gamla dokumenten allt större fart.
Man ska inte blir avskräckt om man som jag inte har historiska deckare som favoritgenre, eftersom större delen av handlingen utspelar sig i nutid, fast med en del historiska tillbakablickar. Att som författare komponera en deckare genom att växla mellan olika tidsepoker är inte ett helt originellt grepp, men det är ett bra sätt att hålla spänningen vid liv. Val McDermid lyckas bra och fångar läsaren från första raden och håller fast läsaren genom hela texten. Detta är en spännande sträckläsningsbok som man oavsett om man har tid eller inte blir helt uppslukad av.

Lotta Hjelting

Finns boken inne?

Bilden lånad här.

Du kan också bli gästbloggare hos oss!
Skriv om din läsupplevelse, om en bok, en tidskrift, en dikt eller annat läsvärt som berört dig. Lämna ditt förslag på biblioteket eller maila det till: marina.yazdani@kumla.se