2008-10-24

Har vi inte alla nån gång körts ner i något som liknar bibliotekets bokinkast?

En kall vintermorgon i den lilla staden Spencer i Iowa, USA, hittar en bibliotekarie en utsvulten och iskall kattunge som dumpats i bibliotekets bokinkast. Så börjar den sanna historien om katten Dewey och bibliotekarien Vicki Myron. Deweys öde slog an på folket i staden. De identifierade sig med den. Hade vi inte alla nån gång körts ner i något som liknade bibliotekets bokinkast?
Dewey blev känd över hela världen som bibliotekskatten. Han dog 2006 nitton år gammal.
Bilden lånad här

Andra sköna röda katter att läsa om är







Bilden ovan av Thomas Eakins
Amelia van Buren with a cat (1891) är lånad här
Gunbritt


2008-10-20

Spännade och dråplig spionroman i antik miljö








År 37 f kr beger sig den romerske poeten Plotius Tucca med några vänner ut på en, som de hoppas, avkopplande "semestertripp" genom Italien. Samtidigt planerar några personer ur en hemlig sekt att mörda Herodes, lydkonung i Palestina. Till denna sekt ansluter sig den något tvehågsne och motsträvige undergöraren Jechiel ben Amittai. Tillfälligheter gör att Plotius Tuccas och Jechiel ben Amittais vägar strålar samman och vi får följa dessa båda antihjältars ofrivilliga, halsbrytande och livsfarliga uppdrag i Jerusalem. Handlingen utspelar sig under den oroliga tiden efter mordet på Julius Caesar och i Palestina råder det krig och kaos. Berättelsen är spännande ända till sista bladet och är ruskigt rolig men är också fantastiskt intressant. Slutet bjuder på en överraskning.
Bokens titel är Poeten och cirkelmakaren : en antik skröna och är skriven av far och son
Örjan och Ola Wikander. Örjan är professor i antikens kultur och samhällsliv. Hans son Ola är religionsvetare och översättare av antika språk och har tidigare skrivit den uppmärksammade boken I döda språks sällskap. Detta är deras skönlitterära debut.
Helena

2008-10-08

Kom och lyssna den 28 oktober...


Karin Thunberg som är journalist och kolumnist sedan 1980 på Svenska dagbladet, har i år kommit ut med en bok som heter En dag ska jag berätta om mamma.

Jag har läst den och blev mycket gripen. Boken handlar om kvinnan som var hemmafru på en liten blekinsk skärgårdsö fast hon egentligen ville jobba och bo i stan. Vad är det som styr våra liv?
Mamman blev student på trettiotalet, inte så vanligt för kvinnor då, arbete och vidarestudier följde men sen en hemmafrutillvaro som gav depressioner och styrde mot ett tvångsmässigt sparande på allt, trasor och sopor.

Hon gömde undan soporna så det började lukta och hälsovårdsmyndigheten blev inblandad. "Mamma var en skam-mamma på många sätt. Hon sjöng inte i kyrkokören och var inte med i någon syjunta. Hon läste romaner och ringde och skällde ut statsministern".

Det undangömda styr våra liv säger Karin Thunström i en intervju. Nu har mamman fått en egen bok som är mycket utlämnande men det är inte någon anklagelseskrift, snarare en kärleksförklaring och Karin T tror att när vi öppnar dörrarna till våra hemligheter kan man stärka sig själv.

Karin Thunberg menar också att vi blir friare som människor om vi kan kasta av oss det det upplevda och hon hoppas att mamman ser ner från sin himmel och känner glädje över att hennes historia äntligen blev berättad.
Läs den!

Karin Thunberg kommer och berättar tisdagen 28 oktober kl. 18.30
Kom och lyssna då!!!!
Gratis biljetter finns att hämta på biblioteket från 13 oktober.

/Eva

2008-10-03

Bibblan - mer än böcker!



Höstens program blev klart för några veckor sedan.

Det återstår ett 25-tal program före jul. Vad sägs om Musikfrågetävling i Caféet, eller Författarmöten med Karin Thunberg och Jens Orback.

Allmänbildande föreläsningar bjuds det på: "Exotiska frukter", "Klematis", "Perenner", "Textilt återbruk förr och nu", och"Nattamän" för att nämna några.

I Utställningshallen bjuder"Hemslöjdsgiganterna" Reine Navin och Gunilla Skyttla på roliga verk, en glädje för dem med barnasinnet kvar. Tre utställningar till blir det före jul. I Utställningshörnan ställer Bengt Joel Karlsson ut naturmotiv i olja. Sednare i år kommer en utställning med de spännande namnet "Bondbrud i Asker"!.I Minihörnan visas nu en utställning om omgjorda kläder (Re-used med ett finare ord)

Årets final blir som vanligt Julmarknaden som brukar locka tusentals besökare till biblioteket.
Som om inte det är nog så sjunger en ínte helt okänd kör från Örebro lite julsånger och annat kärleksfullt söndag tredje advent.
Biblioteket erbjuder mer än böcker!
Välkomna!
Programmet finns att hämta på biblioteket men du kan även hämta hem det på den här sidan.

Tomas