2009-01-28

Vårens föreläsningar

Som vanligt bjuder vi på ett fullmatat program. Tillsammans med bl a släktforskarklubben, Kumla trädgårdsamatörer och studieförbund ordnar vi förläsningar varje tisdag kl 18.30 fram till början av maj. Dessutom är det stickcafé så gott som varje tisdag kl 17 - 19. Dessutom barnteater och utställningar. Intentionerna är ju att vara ett kulturhus, inte bara ett bibliotek.

Carl Jan drog rekordpublik så vi fick flytta till Husaren. Restaurangskolan bjöd på smått och gott och föreläsningen var uppskattad. En lyckad kväll. I tisdags bjöd Bosse Palmqvist från Stigs Bokhandel i Hallsberg på roliga berättelser om författare han mött.

En föreläsningen som jag gärna vill lyfta fram är Mats-Eric Nilsson som pratar om sin bok Äkta vara-guiden till oförfalskad mat. Det är uppföljaren till boken "Den hemlige kocken", som ni säkert känner till. Den nya boken har en egen hemsida. Ti 10/2 kl 18.30 som sagt.

Här hittar du hela programmet!

Tomas

2009-01-12

I baksätet på en Fiat 126

Det skall sägas, den här boken tog jag för omslaget: En mild Maria med jesubarnet signalerar katolicism och bikt.

Tillsammans med några polare har Peter ett uppdrag: Att sprida askan efter deras bäste vän, Kristoffer i Tatrabergen, södra Polen. Tiden är tidigt 80-tal, och färden går genom ett Polen där det mesta är så där öststatsaktigt som man ser på film: gråa hus, servicepersonal som inte kan stava till ordet "service" och en ständig fruktan för polisen och andra uniformer.

Peter (Piotr) har polska föräldrar (liksom Kristoffer) och sällskapets väg kantas av släktingar som alltid finns till hands när det kärvar. Det här är en allvarlig bok med mycket humor (eller kanske är det tvärtom) !

Jag skall genast gå och låna hem Zbigniew Kuklarz första bok "Hjälp, jag heter Zbigniew" (AB 2005).



Bilden lånad här.

2009-01-05

king of the road

En intressant bok med ett anspråkslöst yttre är
Hobon - en sociologisk studie av den hemlöse mannen
skriven 1923 av Nels Anderson (1889-1986) och först nu översatt till svenska.
(hobo = kringflackande arbetare, luffare, lodare)
Nels Anderson beskriver ingående levnadsvillkoren och kulturen för de otaliga män som drev runt USA i början av 1900-talet på jakt efter tillfälliga jobb. Han visste vad han talade om - han hade själv under 15 år levt utan fast adress men fick en chans att lämna livet på vägarna och bli forskare. Boken är hans masteruppsats i sociologi.
Bilden ovan på Nels Anderson lånad här.
Gunbritt

2009-01-04

Böcker som jag skulle ha läst 1

Nytt år - nya böcker.

De här böckerna har legat "I-väntan -på-att-bli-lästa-hyllan", men det blev inte av. Kanske någon bloggläsare är intresserad?



Jens Liljestrand: Paris-Dakkar (ordfront 2008). Ur baksidestexten: ... skildrar mansrollen som ett spektakel och ett kraftprov, ett livsrally utan karta och kompass.
Författaren tilldelades VI:s litteraturpris 2008.

Sasa Stanisic: Farfar upp i graven (Norstedts 2008). Ur baksidestexten: Den fjortonårige Aleksandars liv har mest betått av trolleritrick, fisketävlingar och fotbollsmatcher, hela tiden påhejad av sin farfars dråpliga berätttelser om livet i Visegrad, Bosnien.

Kolla om böckerna finns inne?

Tomas