2009-02-27

Helgoner, drottningar och kvinnliga politiker


På tisdag kommer Ann-Sofie Ohlander till biblioteket och pratar under denna rubrik och förtydligar med att det handlar om kvinnliga maktstrategier i historien.

Det kan också beskrivas så här:

"Hur har kvinnor burit sig åt för att få makt i historien? Hur gjorde den heliga Birgitta, regerande drottningar som Kristina och Elisabet I av England, 1800-talets amerikanska kvinnnliga rösträttskämpar och motståndare till slaveriet, de första svenska kvinnliga politikerna? Vad ville kvinnorna uppnå med den makt de vann?"

Ohlander är professor emeritus i historia. Som alla vet betyder det att hon är pensionerad, men hon är fortfarande verksam inom sitt favoritämne, kvinnohistoria.

Tisdag kl 18.30
Tomas

2009-02-20

Horisonter och kroppsspråk

Imorgon lördag är det vernissage i vår utställningshall; "Horisonter", akvarellmålningar av Gunnar Ottosson. Konstnären som även driver ett företag som gör färg skriver bl a om utställningen så här: "/.../Färgen i bilden är för mig alltid den bärande delen och allt annat måste underordna sig./.../När målningen närmar sig ”mitt ögonblick” får jag en slags lyckokänsla i magen. Det är något som stämmer. Vad är det som stämmer? Varför känner jag denna lyckokänsla bara ibland? Målningen är klar när jag inte kan ändra på den. Jag vill ändra, men kan inte."
Konstnären finns på plats mellan kl 11 - 14. Utställningen pågår fram till den 16 mars. Samma öppetttider som biblioteket. Bilden lånad här.

På tisdag föreläser Marie Gelang, lektor i retorik på Örebro Universitet, över ämnet "kroppsspråk när vi talar" Marie disputerade så sent som i december med sin avhandling "Actio - retorikens ickeverbala resurser"! Så ni som har funderat på varför vissa talare kan fånga sin publik med nästan vilket ämne som helst kan förmodligen bli något klokare efter tisdag.! kl 18.30 är klockslaget.

Tomas

2009-02-16

jag vill ha en egen måne

och alla andra låtar som
Ted Gärdestad sjöng in hittar vi i boken
Alla Låtarna med noter, texter och ackord. Boken är utgiven av Notfabriken och är kronologiskt upplagd. Den sista melodin blir därför
I den stora sorgens famn ur albumet Äntligen på väg...
Foton på Ted när han sjunger - spelar - spexar är insmugna.
Bilden lånad här
Gunbritt som såg hyllningskonserten Sol, vind och vatten
hösten 2008 på Conventum och tippar att denna bok blir en favorit för många

2009-02-03

Sirila gentlemän sökes




Nu har jag läst en bok som är fylld av charm, värme och humor skriven av Karin Brunk Holmqvist.
Den handlar om två äldre damer som hotas av att dera hus ska jämnas till marken till förmån för kommunens planerade väginfart till stugbyn.
Damerna hamnar på äldreboendet för en kortare tid och tampas med viss framgång mot maktföreträdare på orten, föreståndarinnan på hemmet och hennes älskare, kommunpolitikern.


Dom sätter också ut en härlig annons i lokaltidnigen. Vad sägs om den?

"Vi är två ensamstående damer, 81 och 79 år, varav en är lite halt. Vi söker varsin manlig vän. Vi vill gärna att ni bor i Tomelilla eller dess närhet och har bil så ni kan köra oss till Kivik när fruktträden blommar /Sista försöket/"


/ Eva