2008-01-30

Ännu ett slag för ljudboken


"Som radiolyssnare upplevde vi hösten 1950 Raskens med sådan kraft att nästan allt i detta land stannade. Det var då den gudabenådade uppläsaren Bertil Nygren i direktsändningar från studion i Jönköping läste den småländska soldatfamiljens historia som radioföljetong. I de stunderna förenades nationen i en gemensam upplevelse, som kanske endast har sin motsvarighet i Lennart Hylands Karusell-program."

Så säger hedersledamoten i Vilhelm Moberg-sällskapet Stig Tornehed i en föreläsning 1998.


Denna uppläsning av Raskens minns jag, den var mitt första möte med en oförglömlig bok.

Jag har nu lyssnat på min första ljudbok i modern tappning När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, inläsare Gunilla Nyroos. Gunilla Nyroos minns vi från film och TV i bl.a. Hem till byn, Moa, Tre kärlekar, Kejsarn av Portugallien.




Boken är självbiografisk och handlar om Kerstin Thorvalls mor, bokens Hilma. Hon kommer från enkla förhållanden i Norrland, hon har läshuvud och får utbilda sig till småskollärarinna. Under en sommarvistelse hos en släkting möter hon en man "söderifrån", den femton år äldre läraren, prästsonen Sigfrid, världsvan och charmig. Han blir betagen i Hilma och uppvaktar henne dagligen med brev, blombuketter, serenader. Hilma blir också förälskad och de förlovar sig. Som fästmö bor Hilma veckorna före bröllopet hos Sigfrids släkt i den stora prästgården.


På bröllopsnatten får dock all romantik ett abrupt slut...

En sorglig och gripande historia, underbart återgiven av Gunilla Nyroos.


Gunbritt


Bilden lånad här.


Inga kommentarer: