2009-06-22

Sommarsmörgåsbord

Botanisera i nyhetshyllan på bibblan! Där kan du hitta...
Irrfärder av Mats Källblad (Komika förlag, 2008) Här får du följa Sture Stelben, den genuina knutten som inte har mycket till övers för den moderna hojåkaren. Serien syns annars regelbundet i tidningen MC-folket, men folk utan båge (som jag) skrattar gärna åt Sture Stelbens irrfärder.
En annan serie är Daniel Clowes Caricature (Fantagraphic books 1998). Det är nio historier som skildrar vanliga människor på olika platser i USA. Det är mer som noveller med illustrationer. Varje människa har en historia att berätta (Även om det är lite skruvat!).

Hur det är att växa upp med en djurtokig pappa berättar Hanna Hellquist i Karlstads Zoologiska (AB 2009) Djuren var ständigt där under hela hennes uppväxt: sköldpaddor, burfåglar ormar och hundar förstås. Korta berättelser, närmast små kåserier, som kan kännas lite tröttande, men senare i boken , när huvudpersonen blivit äldre, blir det lite mer tänkvärt:relationen till fadern, mammans roll etc. Utlämnande om fadern men boken är trots allt dedicerad till fadern.

Kinaschack (Schibsted 2009) handlar om kommissarie Ma Jian från en liten stad i nordöstra Kina, som reser till England för att hämta hem sin dotter, som råkat illa ut. Han kan inte språket, han vet inte var hon är, men såklart löser sig det hela, det är ju en deckare! Vägen dit kantas av människosmugglare och vanligt folk på den engelska landsbygden. Det är fascinerade läsning och författaren Simon Lewis verkar veta vad han skildrar. Uppväxt på de brittiska öarna med genuint intresse för Kina och Japan.

Trevlig läsning
Tomas

Bilden lånad här

Inga kommentarer: